Met de overname van Tasomix is ForFarmers straks de nummer twee op de Poolse veevoermarkt. Het krijgt er zo een afzetmarkt bij die relatief hard groeit, mede dankzij de consument die gewoon kip wil en de ‘betere kip’ nog even links laat liggen.
De diervoederproducent neemt een belang van 60 procent in de Poolse branchegenoot. Daarnaast krijgt het bedrijf een optie om ook de rest van de aandelen te kopen. De precieze overnamesom maakt ForFarmers niet bekend. Het bedrijf doet in eerste instantie een betaling van 56 miljoen euro, maar dat is nog maar een deel. Hier bovenop komt namelijk een investering in een nieuwe fabriek die Tasomix aan het bouwen is en nog een tweede betaling in 2021.
De Poolse markt is interessant omdat deze harder groeit dan de markten waar ForFarmers nu actief is. “Onze bestaande markten groeien tussen de 0 en 1 procent, Polen zit boven de 3 procent”, vertelt financieel topman Arnout Traas.
Dat is dankzij de pluimveesector, die goed is voor meer dan de helft van de Poolse veevoermarkt. Polen is inmiddels een soort pluimveegrootmacht.
“Dat is het segment dat groeit. Consumenten zijn steeds meer genegen om kippenvlees te eten. Daarvan kunnen wij profiteren door onze aanwezigheid in Polen. De productie daar is voor eigen consumptie maar ook voor de export.”
In de markt voor kip is een belangrijke ontwikkeling in West-Europa dat de consument steeds meer aandacht heeft voor duurzaamheid en dierenwelzijn. Producenten spelen hierop in met de langzaam groeiende kip, ook wel ‘de betere kip’.
Dat betekent echter niet dat alle consumenten die kip willen. En de Poolse pluimveesector blijft die consument bedienen. “In Nederland, België en Duitsland richten veel consumenten zich op duurzaamheid. Vervolgens kunnen diegenen die voor de laatste prijs gaan, Pools vlees eten”, aldus Traas.
In deze markt met relatief snelle groei krijgt ForFarmers met Tasomix meteen ook een goede positie. Het Poolse bedrijf is nu nog de nummer vier, maar er wordt gebouwd aan een nieuwe fabriek waardoor ForFarmers stijgt naar de nummer twee positie. ForFarmers streeft in al zijn markten naar top twee-posities, wat hiermee wordt gehaald.
Tegelijkertijd is er nog ruimte voor verdere groei, zegt Traas. In vergelijking met Nederland waar de top drie zo’n 70 procent van de markt heeft, is de markt in Polen meer gefragmenteerd. “De top vier heeft daar 45 procent. Er is dus nog ruimte voor groei en consolidatie. Dat is ook iets dat past bij ForFarmers. We zijn niet naar Polen gegaan om bij deze acquisitie te stoppen. Maar eerst richten we ons erop dat dit een succes wordt, daarna gaan we verder bouwen.”